A vulkanikus borok olyan talajon termett a szőlőből készülnek, ahol korábban aktív vulkáni tevékenység volt. Európában ilyen terület az osztrák Steiermark, a francia Elzász, Olaszországban az Etna, Friuli, Veneto, Pantelleria, Szicília vidéke, a görög Santorini, a spanyol Tenerife – ezeknek a tájaknak a mind megvannak a maguk vulkanikus borai.
Magyarországon Tokajról, a Badacsonyról, a Somlóról és a Mátráról kóstolhatjuk ezeket különleges, ásványos borokat.
A tokaj-hegyaljai vulkanikus talaj ásványokban rendkívül gazdag, a köves, sziklás közeget kitöltő vulkáni láva és hamu pedig olyan környezetet hoz létre, amely kiváló táptalaj a gyökereivel a nedvességet kereső szőlőtőkéknek.
A kvarc, a zeolit, a riolit, az andezit és a tufa kőzetek mind mind megtalálhatóak a hegyaljai dűlőkön, de a legújabb kutatások szerint ezek az ásványi anyagok nem direkt módon a talaj illetve az alapkőzet szervetlen közegéből kerülnek a borba, hanem szőlő is leginkább a talaj humusztartalmából veszi fel a legfontosabb tápanyagokat. Az Istenhegyi Borház szőlőterületeinek domináns kőzetei a szárazföldi térszínen felhalmozódott riolitos lapillitufák (Szerencsi Riolit Lapillitufa Formáció), amelyek például éppen Rátka területén partszegélyi környezetben rakódtak le, zeolitosodtak és egyéb üledékanyagokkal is keveredtek. A kitöréseket folyamatos hidrotermás folyamatként kovásodás és agyagásványosodás kísérte. (Forrás: Borosta.blog).
A viszonylagos vízhiány és a talaj intenzív ásványossága együtt tesznek arról, hogy a tokaji szőlőszemek rendkívül koncentrált ízt kapjanak, ami az aromákban gazdag borokban is visszaköszön. A vulkanikus borokat leíró az ásványos jelleg tehát nem csupán az itt található kőzetekből, hanem az adott terület (terroir) sok-sok egyéb összetevőjéből adódik, mint a mikroklíma, az évjárat és az ültetvény kora.
Az Istenhegyi borház Obszidián száraz furmintja szintén egy vulkáni kőzetről kapta a nevét, hamarosan eláruljuk, hogy miért :)
Kóstoljatok vulkanikus borokat! Keresgéljetek webshopunkban!
Forrás: Vinoport.hu, Furmint.hu, https://borosta.blog/
Még több vulkanikus bor: Joe Szabo: Volcanic Wines: Salt, Grit, Power (angol nyelven)
Kép: Pixabay