Mulled wine

Az Istenhegyi Borház forralt bor receptje

A sokak által kedvelt forralt bor, ami a karácsonyi vásárok elengedhetetlen kiegészítője lett, készülhet könnyű vörös, rozé vagy fehér borból is, egyet nem javaslunk, hogy testes vörösborból készítsétek (pl. Cabernet franc, Merlot,  Syrah), ezeknek a magas tannintartalom miatt ugyanis karcosabb íze lesz a melegítéstől. A legfontosabb, hogy jó minőségű borból készüljön!

A forralt bort mi mindig karamell készítéssel kezdjük.

A karamellhez 4 evőkanál kristálycukrot és 0,5 dl vizet tegyük egy lábasba és kezdjük el alacsony lángon hevíteni, addig, amíg a cukor el nem olvad. Ekkor már egy pillanatra se nézzünk máshova, mert nagyon gyorsan oda tud égni! Nem szükséges kevergetni, hanem inkább a tűzről levéve mozgassuk néha a lábastAmikor már szép világosbarna színe van a karamellnek, felönthetjük egy palack Zsófia félédes furmint borral és mehet bele  a recept alapján 12 db szegfűszeg, 2 rúd fahéj, 2 db kardamom, 1 db csillagánizs, 3 szem szegfűbors, frissen hámozott (megmosott) narancshéj, és esetleg kis gyömbér, vagy  szárított alma chips.

Türelmesen melegítsük össze a fűszerekkel, nem szabad forralni, inkább csak forráspont közelében tartani, mi teszünk hozzá nagyjából 2-2,5 dl vizet palackonként, hogy könnyebb legyen, de lehet frissen facsart narancslével vagy akár egy kis illatos Earl Grey teával is lazítani víz helyett.

Hozzávalók:

4 evőkanál kristálycukor

0,5 dl víz a karamellhez

1 palack félédes vagy édes furmint

pár szem szegfűszeg, kardamom, csillagánizs, 2 rúd fahéj (nem őrölt)

1 ujjnyi gyömbér vagy pár karika szárított alma chips

1 bögre víz

Egészségetekre!