Az Istenhegyi Borház forralt bor receptje
A sokak által kedvelt forralt bor, ami a karácsonyi vásárok elengedhetetlen kiegészítője lett, készülhet könnyű vörös, rozé vagy fehér borból is, egyet nem javaslunk, hogy testes vörösborból készítsétek (pl. Cabernet franc, Merlot, Syrah), ezeknek a magas tannintartalom miatt ugyanis karcosabb íze lesz a melegítéstől. A legfontosabb, hogy jó minőségű borból készüljön!
A forralt bort mi mindig karamell készítéssel kezdjük.
A karamellhez 4 evőkanál kristálycukrot és 0,5 dl vizet tegyük egy lábasba és kezdjük el alacsony lángon hevíteni, addig, amíg a cukor el nem olvad. Ekkor már egy pillanatra se nézzünk máshova, mert nagyon gyorsan oda tud égni! Nem szükséges kevergetni, hanem inkább a tűzről levéve mozgassuk néha a lábast. Amikor már szép világosbarna színe van a karamellnek, felönthetjük egy palack Zsófia félédes furmint borral és mehet bele a recept alapján 12 db szegfűszeg, 2 rúd fahéj, 2 db kardamom, 1 db csillagánizs, 3 szem szegfűbors, frissen hámozott (megmosott) narancshéj, és esetleg kis gyömbér, vagy szárított alma chips.
Türelmesen melegítsük össze a fűszerekkel, nem szabad forralni, inkább csak forráspont közelében tartani, mi teszünk hozzá nagyjából 2-2,5 dl vizet palackonként, hogy könnyebb legyen, de lehet frissen facsart narancslével vagy akár egy kis illatos Earl Grey teával is lazítani víz helyett.
Hozzávalók:
4 evőkanál kristálycukor
0,5 dl víz a karamellhez
1 palack félédes vagy édes furmint
pár szem szegfűszeg, kardamom, csillagánizs, 2 rúd fahéj (nem őrölt)
1 ujjnyi gyömbér vagy pár karika szárított alma chips
1 bögre víz
Egészségetekre!